Novosti

02.12.2021

Odluka o blagajničkom maksimumu

Odluka o blagajničkom maksimumu je interni akt kojim se definira blagajnički maksimum, odnosno maksimalni iznos gotovog novca koji možete zadržati u blagajni na kraju radnog dana. Gotov novac iznad visine blagajničkog maksimuma potrebno je uplatiti na bankovni račun istog dana, a najkasnije idućeg radnog dana.
Maksimalni dopušteni iznosi blagajničkog maksimuma utvrđuju se ovisno o veličini poduzetnika sukladno Zakonu o poticanu razvoja malog gospodarstva i iznose:
- do   10.000,00 za mikro subjekte i fizičke osobe
- do   30.000,00 kuna za male subjekte
- do   50.000,00 za srednje subjekte
- do 100.000,00 kuna za obveznike fiskalizacije koje obavljaju mjenjačke poslove
- do 100.000,00 kuna za obveznike fiskalizacije koji prelaze mjerila malog gospodarstva određena Zakonom o poticanju malog gospodarstva

Iznimno, fizička osoba, obveznik poreza na dobit visinu blagajničkog maksimuma određuje kao mikro, mali ili srednji subjekt, ovisno o kategoriji u kojoj se nalazi.

Ako imate više blagajni, za svaku je potrebno posebno odrediti visinu blagajničkog maksimuma. U tom slučaju sumarno, za poslovni subjekt kao cjelinu, ukupna svota blagajničkog maksimuma ne smije prelaziti maksimalno propisane dopuštene iznose.

Odluku o blagajničkom maksimumu morate imati bez obzira da li poslujete s gotovinom ili bezgotovinski.

Odluku o blagajničkom maksimumu moraju imati svi obveznici fiskalizacije (obrtnici, paušalni obrtnici, j.d.o.o, d.o.o........).

Ako želite možete donijeti i odluku o blagajničkom minimumu kao minimalni iznos novca koji mora ostati u blagajni na kraju radnog dana. Blagajnički minimum nije propisan zakonom.

System B © 2021 Sva prava pridržana
Izrada web stranice: Webkod Art
phone-handset